Groentesoep

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Liter   0,25 2,5 3,75 5 6,25 7,5 8,75
                 
Soepgroenten gr 100 1000 1500 2000 2500 3000 3500
Gehakt (half om half) gr 75 750 1500 2000 2500 3000 3500
Vlees bouillon tablet*                

*lees op de verpakking hoeveel je er nodig hebt, voor de hoeveelheid water.

Bereiding

  1. Kneed het gehakt met peper, zout, kruidnagel en bv knoflook door elkaar en maak er balletjes van, +- 2 cm.
  2. Meet het water af en zet het op met de bouillon tabletten.
  3. Als het water kook doe je de soepballen er in en laat die 5 min mee koken
  4. Doe daarna de groenten in de pan en laat het 10 min mee koken

Tips

  • Groentesoep kan gevuld worden met vele soorten groenten. Schroom niet om andere groenten of restjes te gebruiken.
  • Zijn er vegetariers in de groep?  Dan kun je ook groentebouillon tabletten gebruiken en de ballen apart koken.
  • Serveer bijvoorbeeld met soepstengels of stokbrood (met kruidenboter)

Groentesoep met ballen

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Liter   0,3 3 4,5 6 7,5 9 10,5
                 
Bouillon van tablet* st 0,25 2,5 3,75 5 6,25 7,5 8,75
Gehakt** gr 75 750 1250 1500 2000 2750 3250
Paneermeel** gr 1,5 15 20 30 35 40 45
Mosterd** gr 1 10 15 20 25 30 35
Ei** st 0,25 2 3 4 5 6 7
Winterpeen*** gr 100 1000 1500 2000 2500 3000 3500
Prei*** gr 25 250 350 500 600 750 850
Selderij*** gr 12,5 125 180 250 300 375 430

*lees op de verpakking hoeveel je er nodig hebt, voor de hoeveelheid water.

Bereiding

  1. Snijd de peterselie jn. Meng het paneermeel met het gehakt, de mosterd, het ei, de helft van de peterselie, peper en zout. Draai er gehaktballetjes van. Bij grote groepen: bespaar veel werk en bestel de gehaktballetjes bij de slager!
  2. Zet het water op in de ketel of in een pan.
  3. Schrap de winterpeen en snijd de boven- en de onderkant eraf. Snijd ze in stukken van 5 cm en daarna in dunne reepjes. Was de prei, snijd in stukken van 5 cm en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd de selderieblaadjes jn en de selderietakjes in kleine stukjes. Bij grote groepen: bespaar veel werk en koop zakken gesneden soepgroente!
  4. Gooi de juiste hoeveelheid bouillon blokjes in het kokende water.
  5. Voeg nu de soepgroenten en de gehaktballetjes toe, laat het geheel nog 10 min. doorkoken. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi de soep vóór het serveren met de rest van de peterselie.

Tips

Gemakkelijke versie

** Deze ingredienten kunnen tezamen vervangen worden door 75 gram kant en klare gehakt ballen p.p.

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Gehaktballen gr 75 750 1100 1500 1900 2200 2600

*** Deze groenten kunnen ook vervangen worden door voorgesneden grove of  jne soepgroenten 125 gram p.p.

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Soepgroente gr 125 1250 1800 2500 3000 3700 4000

Kippensoep

met omelet reepjes & taugé

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Liter   0,3 3 4,5 6 7,5 9 10,5
                 
Bouillon van tablet* st 0,25 2,5 3,75 5 6,25 7,5 8,75
Kipfilet gr 25 250 400 500 600 750 850
Rode peper st 0,25 2,5 3 4 4 5 5
Rode paprika st 0,25 2,5 3,5 5 6 7 8
Taugé gr 25 250 325 400 475 550 625
Knoflook teen 0,25 2,5 3 4 5 6 7
Ei st 0,5 5 8 10 13 15 18
Melk (halfvol) ml 12 120 180 240 300 360 420
Zonnebloem olie ml 7 50 75 100 125 150 150

*lees op de verpakking hoeveel je er nodig hebt, voor de hoeveelheid water.

Bereiding

  1. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de peper jn. Snijd de paprika in blokjes en de knoflook fijn. Verwarm de olie in een soeppan. Bak de peper, paprika en de kno ook 5 min. zacht.
  2. Zet het water op in de ketel of in een pan.
  3. Snijd de kip let in blokjes en bestrooi met peper en zout. Bak de kip 2 min. mee.
  4. Gooi de juiste hoeveelheid bouillon blokjes in het kokende water.
  5. Voeg het kipmengsel toe aan de bouiilon en laat nog een paar minuten koken.
  6. Eieren loskloppen met melk, zout en rode peper. In koekenpan olie verhitten en omelet bakken. Omelet uit pan nemen en in reepjes snijden.
  7. Laatste minuut taugé aan soep toevoegen. Soep en omeletreepjes over vier diepe borden verdelen.

Salade Capreze

Typisch Italiaans voorgerecht

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Mozarella  bol 0,25 2,5 3,75 5 6,25 7,5 8,75
Rijpe tomaat (Roma)   0,5 5 7-8 10 12-13 15 17-18
Basilicum plant 2 blaadjes 1 1 2 2 3 3
Olijfolie ml 5 50 75 100 125 150 175
Zout & peper                

Bereiding

  1. Snijd de tomaten en mozzarella in gelijke dunne plakken.
  2. Leg ze om en om, dakpansgewijs op een bord.
  3. Strooi er zout en versgemalen peper
    over en besprenkel met olijfolie.
  4. Scheur de basilicumblaadjes en strooi deze over de
    salade.

Serveren als salade

Om het overzichtelijk te houden is het aan te raden voor iedereen een bordje te maken met:

  1. tomaat 3 plakjes,
  2. mozarella 2 plakjes,
  3. daar tussen basilicum.

Het kan ook op een grote schaal gemaakt worden, maar voor sommige groepen is dan de verdeling wat lastig.

Serveren als torentje

Stapelvolgorde

  1. Scheutje olie
  2. Tomaat
  3. Basilicum
  4. Peper & Zout
  5. Mozarella
  6. Tomaat
  7. Basilicum
  8. Peper & Zout
  9. Mozarella
  10. Tomaat

Carpaccio

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Pijnboompitten gr 6 60 90 5 120 150 210
Carpaccio kg 0,1 1 1,5 2 2,5 3 3,5
Rucola gr 15 150 225 300 375 450 525
Balsamico azijn ml 3 30 45 60 75 90 105
Olijfolie ml 6 60 90 120 150 180 210
Zout & peper                

Bereiding

  1. In droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin roosteren, daarna op een bord laten afkoelen.
  2. Klop in een kom de azijn en olie tot een dressing en maak deze op smaak met peper en zout.
  3. De rucola in grove stukken snijden en mengen met een deel van de dressing.
  4. De Carpaccio op de borden uitspreiden.
  5. Zout en peper erboven malen. 
  6. Besprenkelen met dressing en pijnboompitten erover strooien.
  7. Leg in het midden een beetje rucola.

Tips

Alles hangt af van de kwaliteit van het vlees. Bij grote groepen is het verstandig vooraf een slager te bellen en te bestellen. Dan ligt het klaar en kunt u het zo afhalen.

Salade met peer & walnoot

Ingrediënten

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Handpeer gr 75 750 1200 1500 1800 2,25 2,5
Paprika kg 0,05 0,5 0,75 1 1,25 1,5 1,75
Walnoten gr 10 100 150 200 250 300 350
Rode ui gr 20 200 300 400 500 600 700
Olijfolie* ml 50 75 100 125 150 175 200
Rode wijnazijn ml 9 90 135 180 225 270 310
Balsamico azijn ml 9 90 135 180 225 270 310
Sla met rucola gr 25 250 375 500 625 750 875

* gebruik de olijfolie naar eigen inzicht. Het aantal ml is met name een inkoop indicatie. 

Bereiding

  1. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in plakken.
  2. Snijd de paprika in stukjes. 
  3. Hak de walnoten grof.
  4. Snipper de uien in kleine stukjes en fruit ze in de olie.
  5. Bak de walnoten kort mee.
  6. Voeg de rode wijn- en balsamicoazijn toe en laat het 1 minuut koken
  7. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  8. Verdeel de sla over de borden, leg de peer en de paprika erop en besprenkel met de dressing. Breng op smaak met peper.