Planning

Aan het begin van de reis is het slim om te bespreken met de schipper wat jullie plannen zijn en wat de schipper in gedachten heeft. Wat voor route, maar ook wat voor afvaarttijden. Op het IJsselmeer is er meer vrijheid in de afvaart en aankomsttijden dan op de Waddenzee in verband met het getijde (als er geen water is kun je niet zeilen!), maar op alle vaargebieden wordt rekening gehouden met weersomstandigheden en afstanden van de gewenste tocht. Dus maak samen met de schipper een dag- of weekplan, zodat de kok of kookgroep weet waar ze aan toe zijn.

Hoeveelheden

De genoemde hoeveelheden zijn beschreven voor een gemiddelde groep. Zijn er veel dames en kinderen dan heb je wellicht minder nodig van alles. Heb je veel (brandweer) mannen reken dan de hoeveelheden voor een paar personen meer. Ook het weer is van invloed, bij koud winderig weer eten mensen veel meer dan bij een hittegolf, dan wordt er weer veel meer gedronken. Verder heeft iedere groep zijn/haar voorkeuren, test dat gewoon uit de eerste dag en pas daarna de hoeveelheden en etenswaren op aan.

Kruiden

Wees terughoudend met kruiden. Met name zout en (chili) pepers. Niet iedereen eet even gekruid. Zout, peper en sambal op tafel zetten en ieder voor zich laten beslissen is vaak verstandiger dan een hele pittige saus maken.

Voor de vloeibare producten:
1 eetlepel = 3 theelepels = 15 ml
1 theelepel = 5 ml