Tomatensoep

+/- 300 cc per persoon, zelf meenemen: staafmixer

Ingredienten

Personen   10 15 20 25 30 35
Liter   3 4,5 6 7 8,5 9
               
Sjalotten (of kleine uien)   4 6 8 10 11 12
Tenen knoflook   4 6 8 10 11 12
Olijfolie ml 60 90 100 120 130 140
Rijpe tomaten kg 1,5 2,75 3 4 5,5 6
Paprikapoeder tl 4 6 8 9 11 12
Kruidenbouillon (van tablet) l 1,5 2,25 3 3,5 4 4,5
Verse basilicum gr 30 45 60 70 80 90
(Of planten basilicum)   1 1 1,5 1,5 2 2
Room/creme fraiche ml 200 300 400 500 550 600

Bereiding

  1. Zet het water op in de ketel of in een pan.
  2. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit de olie in een andere soeppan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes glazig.
  4. Snijd de tomaten in vieren. Voeg toe en bak 5 min. mee.
  5. Voeg het paprikapoeder toe.
  6. Maak de bouiilon van het kokende water.
  7. Voeg de bouillon toe aan de tomaten-uien mix en laat 10 min. zachtjes koken.
  8. Pureer de soep met de staafmixer. (bij grotere hoeveelheden voor het pureren verdelen over meerdere pannen)
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes.
  11. Serveer in grote kommen (300 cc) of bekers (200 cc) en doe op iedere kom wat
    basilicum stukjes en wat room/crème fraiche

Kaas-uien broodjes uit de oven

snack 2 per persoon, lunch 6 per persoon

Ingrediënten

Voor 2 per persoon

Personen   10 15 20 25 30 35
Totaal aantal   20 30 40 50 60 70
               
Afbak broodjes   10 15 20 25 30 35
Uien middelgroot   4 6 8 10 11 12
Kaas geraspen gr 400 600 800 1000 1200 1400
Zwarte peper              
Paprikpoeder              

Bereiding

  1. Snijd uien in dunne ringen
  2. Bak de ui-ringen glazig in boter of olie
  3. Verwarm de oven voor op 200 C
  4. Snijd de broodjes doormidden (deksel-bodem)
  5. Beleg de bodems én de deksels van de broodjes met wat uien.
  6. Strooi hierover een ruime hoeveelheid geraspte kaas, of een ruime hoeveelheid plakjes kaas
  7. Bestrooi ieder broodje met een klein beetje zwarte peper en/of paprika poeder
  8. Bak de broodjes af op het rooster in het midden van de over in +- 10 minuten

Tips

  • Maak zoveel kaas uienbroodjes als je zin hebt. Vul aan met gewone sandwiches of soep. 
  • De meeste mensen lusten minstens twee kaasbroodjes. Voor een volwaardige lunch, reken op 6 p.p.
  • Je kunt de broodjes ook uitbreiden tot mini pizza’s met tomaten, ham, salami, ananas, knoflook enz.

Ciabatta zalm dilledip

1 per persoon

Ingrediënten

Voor 1 per persoon. Neem één ciabatta per persoon of reken 1/3 afbak-ciabatta uit de supermarkt.

Personen   1 10 15 20 25 30 35
                 
Ciabatta   1 10 15 20 25 30 35
Zalm gr 50 500 750 1000 1250 1500 1750
Mayonaise ml 10 100 150 200 250 300 350
Dille gr 1 10 15 20 25 30 35

Bereiding

  1. Hak de dille fijn indien je verse dille gebruikt
  2. Meng de mayonaise met de (verse) dille
  3. Bak de ciabatta’s af indien nodig en snijdt ze in voor het beleg
  4. Beleg de ciabatta’s met dille-mayonaise en de zalm 

Sandwiches

met verschillend beleg

Ingrediënten

1 sandwich bestaat uit 2 boterhammen met beleg er tussen

Personen 10 15 20 25 30 35
Aantal 25 40 50 55 65 70

Budget

  • Jong belegen kaas
  • Ham
  • Boterhamworst
  • Kipfilet
  • Gebraden gehakt
  • Kruidenkaas
  • Jam / pindakaas / chocoladepasta

Goed belegd

  • Oude kaas met komkommer
  • Ricotta of mozarella met tomaat en basilicum (+ peper en zout)
  • Ham met tomaat
  • Rosbief met rucola
  • Gerookte kip met pesto
     

 

Tips

Eén sandwich bestaat natuurlijk uit twee boterhammen met beleg er tussen. De meest
gemakkelijke lunch voor aan boord. Hier een aantal ideeën van wat er op een
sandwich kan. Maak zelf een keuze van wat de groep kan waarderen en wat het budget
toe laat.

  • Volwassenen eten over het algemeen weinig zoetwaren
  • Kinderen en jongelui kunnen zoetwaren vaak wel waarderen
  • Smeer 2/3 van de aangegeven hoeveelheid, bijmaken kan altijd nog
  • 2/3 van de mensen eet met boter/margarine 1/3 eet graag zonder

Clubsandwich

kip & ham

Ingrediënten

1 clubsandwich bestaat uit 3 boterhammen met beleg er tussen

Personen   1 10 15 20 25 30 35
Aantal   1 10 15 20 25 30 35
                 
Boterhammen   3 30 45 60 75 90 105
Eieren   1 10 15 20 25 30 35
Spek plak 2 20 30 40 50 60 70
Ijsbergsla krop 1 blad 1 1 1 2 2 3
Gerookte kip gr 40 400 600 800 1000 1200 1400
Rode ui st 6 ringen 2 3 4 5 6 7
Kaas plak 1 10 15 20 25 30 35

Bereiding

De clubsandwich is een sandwich bestaande uit 3 boterhammen met beleg er tussen.
Vergelijkbaar met een broodje gezond. Het is een heerlijk gerecht, maar vergt wel de
nodige voorbereiding.

  1. Begin met het koken van eieren, laat ze langzaam in kokend water zakken. Haal er na +- 8 minuten eentje uit om te kijken of het ei naar wens is. Giet de eieren af en vul de pan opnieuw met kokend water, zo garen ze niet verder.
  2. Bak het spek
  3. Snijd de uien en pel de sla in bladeren
  4. Snijd de gerookte kip in plakken van max 0,5 cm (als je geen gesneden kip gekocht hebt).

Tips

  • Maak voor iedereen één, voor de hongerige mens aanvullen met gewone sandwiches.
  • In één pakje gerookte kip zit +- 155 gram -> er kan 3 - 3,5 uit één pakje
  • Voorgesneden plakken kaas zijn makkelijk en wegen +- 20 gr/p.s. Zelf kaas snijden
    kan ook, neem dan het aantal personen x 20 gr.

Beleg volgorde

  1. Boterham (geroosterd)
  2. Gekookt/gebakken ei
  3. Gebakken bacon
  4. IJsbergsla
  5. Boterham (geroosterd)
  6. Gerookte kip
  7. Dun gesneden rode ui
  8. Kaas
  9. Ijsbergsla
  10. Boterham (geroosterd)
catering - eten barbecue vlees tumblr_noq823ZlBs1ted1sho1_1280.jpg

Hotdogs

Ingrediënten

1 broodje hotdog is 1 sandwich minder!

  • Witte broodjes of boterhammen (Luxe variant afbak pistolets)
  • Hotdogs uit blik, 2 a 3 per broodje
  • Sauzen: Mayonaise, ketchup, mosterd
  • Eventueel curry en zuurkool

Tips

Hotdogs zijn altijd favoriet! Maak één of twee broodjes per persoon en vul aan met
sanwiches

Restjes

Tips

Sommige gerechten lenen zich uitstekend om nog een keertje (laag vuur!!) op te warmen, de meeste zeilers worden daar erg blij van tussen de middag. Denk aan nasi, bami, chili con carne, kip kerrie met rijst.

  • Broccoli + een beetje gekookte aardappel kan een heerlijke broccolisoep worden.
  • Rode saus van de pasta kan een heerlijke tomatensoep bij de lunch zijn.